Tel./Fax : 0259.43.42.46 * 0742.477.118 contact@bisericaculuna.ro

Prezentul postrevoluționar 1989-2009
225 de ani de la punerea pietrei fundamentale a Bisericii cu lună 07.11.1784


Regimul comunist instaurat în România dupa 1944 a schimbat radical si a modelat nu numai sistemul politic si social dupa ideologia si practica sovietica stalinista din Rusia, cautând sa subordoneze prin mijloace dictatoriale si Biserica, cerându-i în schimbul tolerantei si autonomiei limitate, loialitate si chiar sprijin pentru politica sa. Înversunarea cu care a fost supravegheata si persecutata Biserica Ortodoxa Româna în acea perioada, demonstreaza ca ea a fost una din componentele esentiale ale rezistentei anticomuniste românesti, neputând a fi anihilata ci doar pusa sub o presiune fantastica.

Biserica însa, a continuat sa fie vie si lucratoare în mijlocul românilor, chiar si în limitele ce i-au fost impuse, devenind, pâna la Revolutia din 22 decembrie 1989, singura institutie din statul comunist ateu, care avea o alta ideologie decât cea oficiala. Doctrina comunista, construita unilateral pe fundamentele unei stiinte atee, a dus la declansarea unui adevarat razboi împotriva bisericii, învatatura ei fiind considerata ca un drog pentru natiuni, cautându-se eliminarea ei prin forta.

În România, 20 de episcopi ortodocși au fost eliminați, fiind scoși forțat din scaun, 1413 preoții ortodocși au fost aruncați în închisori, 126 dintre ei au murit în temnițe, foarte mulți  fiind duși la Canal ori deportați în Bărăgan.[1]

După aceste decenii de drastică suferință, pentru Biserica Ortodoxă Româna, când ierarhii, clerul și teologii  erau ținuți sub cea mai strictă supraveghere, iar bisericile, schiturile și mănăstirile care apărau ,,…săracia și nevoile și neamul’’, cum scria marele poet Eminescu, erau considerate ca ,,adevărate focare de activitate subversivă’’, au sosit și zorile eliberării din ,,catacombele’’ comuniste, dându-i posibilitatea să-și exercite misiunea de slujire a fiilor săi, fără îngrădiri și opreliști.

EPISCOPII EPARHIEI ORADEA ÎN PERIOADA 1989-2009.

În noul context creat de evenimentele din decembrie 1989, la 4 februarie 1990, prin solicitarea blândului episcop, Dr.Vasile Coman, pentru extinderea urgentă a misiunii bisericii în societatea post-decembristă, a fost propus, Pr.Prof.Dr.Ioan Mihăltan de la Sibiu, spre a fi hirotonit Arhiereu vicar al Oradiei, sub numele de ,, Ioan Crișanul’’.

S-a născut în 27 sept.1926, în localitatea Ohaba jud.Alba, foarte dragă sufletului sau, de care nu s-a despărțit spiritual niciodată, fiind ani mulți preot acolo. Scoala primară a urmat-o în satul natal, apoi Liceul greco-catolic din Blaj, Facultatea de Teologie Ortodoxă Andreiana din Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1951. Cursurile doctorale le-a urmat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București în perioada 1972-1977, studiile postuniversitare la Bossey–Elveția și  Strasbourg–Franta. Și-a susținut teza de doctorat cu titlul: ,,Preoția lui Hristos și preoția bisericească”, sub îndrumarea ilustrului Pr.Prof.Dr.Dumitru Stăniloaie.

Hirotonit în Catedrala episcopală, Biserica cu Lună din Oradea, de către Mitropolitul Ardealului Dr.Antonie Plămădeală, a slujit  timp de doi ani, sub îndrumarea Episcopului Dr.Vasile Coman, iar după trecerea acestuia la cele veșnice, a fost ales în calitate de Episcop titular, slujind până la 31 decembrie 2006, când în urma unor probleme de sănătate a cerut Sfântului Sinod retragerea la pensie, începând cu 1 ianuarie 2007. O preocupare deosebită a avut-o pentru înființarea unor noi mănăstiri de călugări și călugărițe: Sf. Cruce din Oradea, Stâna de Vale, Huta, Buna-Vestire Ep.Bihor, Strâmba și Bic în Jud.Sălaj.

A slujit catedra de Îndrumări misionare la Facultatea de teologie ortodoxă din Sibiu, Cuj-Napoca, Alba Iulia și Oradea, publicând numeroase lucrări. A trecut la Domnul în satul natal Ohaba la data de  17 martie  2008. [2]

Datorită vechilor probleme de sănătate și urmare a necesităților arhipastorale în cele două județe Bihor și Sălaj, la propunerea Prea Sfințitului Părinte Episcop Ioan al Oradiei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sesiunea de lucru din 12 septembrie 2000, l-a ales pe Părintele Arhimandrit PETRONIU FLOREA, în calitate de Arhiereu Vicar al Oradiei cu titulatura de ,,Sălăjanul’’.

PETRONIU (Petru din botez) FLOREA,(2000-2008) s-a născut în 3o noiembrie 1965 în Târgu Mures, din părinții Petru și Fira Florea (fiind al 8-lea din cei 9 copii ai familiei). A urmat scoala primară și gimnaziul în Târgu Mureș și  Seminarul Teologic Ortodox în Cluj-Napoca. În 1988 este admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și după primul an de studii se transferă la nou- înființata Facultate de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, obținând titlul de licențiat în 1993. A urmat cursurile scolii doctorale din Tesalonic Grecia din 1994, susținând teza de doctorat cu titlul „Literatura patrologica româneasca în sec.XX”, obținând titlul de doctor. În 11 aprilie 1999 a fost hirotonit preot celibatar, pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Alba-Iulia, iar în 27 iunie 2000 a fost tuns în monahism de I.P.S. Arhiepiscop Andrei  de Alba Iulia.

La 1 oct.2000, a fost hirotonit și instalat în calitate de Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei, în Biserica cu Lună din Oradea, așezând piatra de temelie pentru 26 de biserici noi,  târnosind 60 de lăcașuri noi de cult, 92 de biserici renovate,  hirotonind 125 diaconi si 119 preoți, participând la numeroase conferințe, simpozioane și întâlniri în țară și peste hotare și a publicat multe cărți teologice.

Începând cu 5-7 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Preasfințitul Părinte Dr.PETRONIU SĂLĂJANUL, Episcop al nou înființatei Episcopii a Sălajului, fiind întronizat în 13 februarie 2009 în Biserica  „Sf.Vineri” din Zalău. [3]

În urma retragerii în pensie pe motiv de boala, a Preasfintitului Parinte Episcop Ioan Mihaltan al Oradiei, la 1 ianuarie 2007, Colegiul Electoral Bisericesc, format din membrii Sfântului Sinod si cei ai Adunarii Nationale Bisericesti, l-au ales, la data de 13 februarie 2007, pe Preasfintitul SOFRONIE DRINCEC, în scaunul de episcop titular al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului.

Preasfintitul SOFRONIE DRINCEC, s-a nascut în 3 Nov. 1967, în municipiul Arad, unde a urmat scoala primara, gimnaziul si Liceul teoretic Moise Nicoara-Ioan Slavici. Între 1987-1993 a urmat cursurile Universitatii de medicina si farmacie din Timisoara, absolvind-o cu media 10. Intre 1993-1997 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Arad, obtinând titlul de licentiat, cu media 10.

În 1995 a fost tuns în monahism de catre P.S.Timotei al Aradului, hirotonit Ierodiacon si apoi Ieromonah  de catre I.P.S. Serafim, Mitropolitul Germaniei si Europei Centrale. A slujit ca preot la Mânastirile Hodos-Bodrog si Sf. Simion Stâlpnicul din Arad. Între1997-1998, a primit ascultarea de a organiza sectorul de asistenta sociala al Episcopiei Aradului. Din ianuarie 1998 pâna în 1999 a îndeplinit misiunea de Secretar Cabinet Patriarhal, reprezentând Patriarhia Româna la conferinte în tara si strainatate.

În data de 3o ianuarie 1999, la propunerea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost ales Episcop titular al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria si în 21 februarie1999, a fost hirotonit întru Episcop si instalat, în Catedrala Ortodoxa Româna din Gyula. A participat la numeroase conferinte si simpozioane, întâlniri bisericesti, ecumenice si culturale, în Ungaria cât si în alte tari.

A înfiintat prima Manastire Ortodoxa din Ungaria la SACAL  si  alte doua asezaminte mânastiresti la CENTRUL EPARHIAL si la BICHIS. A efectuat lucrari de restaurare si sfintire la bisericile din cuprinsul eparhiei. O atentie deosebita a fost acordata tinerilor, copiilor din episcopie si cea legata de asistenta sociala. S-a implicat si în demersurile privin recuperarea bunurilor patrimoniale ale Fundatiei Emanuil Gojdu.

În 13 februarie 2007, Colegiul Electoral Bisericesc, l-a ales în scaunul de Episcop titular al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului. Întronizarea a avut loc în data de 25 februarie 2007, la vechea catedrala episcopala, Biserica cu Luna din Oradea.[4]

S-au împlinit  trei ani, de când, raspunzând chemarii Domnului nostru Iisus Hristos si Colegiului Electoral Bisericesc din 13 februarie 2007, Preasfintitul Parinte Sofronie a primit înalta demnitate de Episcop al Oradiei încât ziua de 25 februarie 2007, Duminica Ortodoxiei, a devenit o zi istorica pentru Episcopia Ortodoxa Româna a Oradiei, deoarece în Biserica cu Luna din Oradea a fost întronizat al saselea Întâistatator al acesteia, de la momentul reânfiintarii, în 1920.

Au fost ani de rodnica activitate, de frumoase realizari, care reflecta dinamismul si râvna Întâistatatorului Episcopiei Oradiei, prin nenumaratele si neobositele vizite canonice în parohii, scoli telogice, spitale, azile si alte institutii social – administrative.

La ceas aniversar al celor 225 de ani de existenta a Bisericii cu Luna, roadele Întâistatatorului se pot culege, deoarece au fost înfiintate 18 unitati bisericesti noi, au fost puse 24 de pietre de temelie pentru noi biserici, au fost târnosite 27 de biserici noi, iar 22 au fost resfintite, fiind hirotoniti 64 de preoti si diaconi. De asemenea în Eparhia Oradiei, al carei lacas de referinta ramâne Biserica cu luna, exista un numar de 449 unitati bisericesti, 468 locasuri de cult deservite de 455 de clerici, care pastoresc aproximativ, 358.000 de credinciosi ortodocsi.[5]

PREOTI, DIACONI, EPITROPI SI BARBATI DE FRUNTE, AI BISERICII CU LUNA, ÎN PERIOADA 1989-2009.

Dupa revolutia din 22 decembrie 1989, la Biserica cu Luna au fost rânduiti spre slujire: Pr. IOAN COROBAN (1995-), Pr.TEODOR DINU CRISTEA (1999-actualmente parohul bisericii), Pr. Prof. Univ. Dr. DUMITRU MEGHESAN  (2007-), Pr. Dr. IOAN DEMIAN CODOREAN (2009-), Pr. OVIDIU MIRON POP (2010-) si Pr. Conf. Dr. MIHAI BRIE (2010- onorific). Dintre diaconii ceremoniali care au slujit cu daruire, amintim pe: DRAGOMIR BALOTA, FLORIN DEM, IOAN DEMIAN CODOREAN,  OVIDIU MIRON POP. De asemenea, între Paraclisieii (crâsnicii), care au slujit si slujesc cu cinste Biserica cu Luna, în aceasta perioada, amintim pe: Simion Coroian, Augustin Fanea, Dorin-Nicolae Goia, Petru Ienciu, Vasile si Zamfira Antal.

Dintre mirenii care au adus obolul lor, fie ca au fost sau nu, membri în consiliul sau comitetul parohial, amintim pe: Eugen-Nicolae si Ioana Puscas, Augustin Baciu, Ioan Popa, Traian Popa, Gheorghe si Anamaria Paina, Valeriu si Maria Trip, Vasile si Corina Fonoage, pr. Ioan-Marcel Bolos, arh. Andrei Luncan, arh.Alexandru Moisi, arh.Ernest Pafca, arh.Tamás Emödi, Ciprian Nitulescu, Alexandru si Maria Buboi,  Sorin si Rodica Pele, Elena Mosoiu, Elena Tent, Eugen-Gabriel si Anca Munteanu, Mihai Bar, Constantin Chiruta, Dorin Negrau, Horia Sabau, Rudolf Bone, Marius Popovici, Pavel-Adrian Ile, Florian Pantea, Gavril si Maria Farcas, jur. Ioan Praja, Petru si Letitia Bogdan, Mariana  Blejan, Octavian Bot, Florin-Vasile Daraban, Gheorghe Cheregi, Valeriu Gligor, Gligor Curta, dr. Mihai Iova, dr. Dumitru Popa, dr. Magda-Cismas Pruteanu, Neculai si Constanta Filimon, Sanda Filip, Ioan si Maria  Ancutici, Alexandru Mânecuta, Persida Vasilescu, Ioan Demeni, Florian Gherghel, Florica Strugaru, Dorina Nicolau, Stefan si Rodica Plugaru, Aron si Dorica Crisan, Sanda Ciolac, Mariana Moga, Lili Sipica, Mariana Suciu, Dorin si Florica Botcau, Aron si Ioana Bara, Florica Bot, Silvia Suciu, jur. Nicoleta Ciule, Mariana Ienciu, Florica Sumalan, Florica Martin, John Tirla, Paul Canalos, Ioan Ivanov, Dumitru si Livia Popa, Ion si Victoria Stefanescu, Dorel Tifor, Mircea Vac, Victor Tit, Nicolae Purdea, Radu Bogdan si altii.

LUCRARI DE RENOVARE INTERIOARA SI EXTERIOARA ÎNTRE 1989-2009.

Pe cheltuiala Parohiei si prin jertfelnicia credinciosilor Bisericii cu Luna, a început un nou grup de reparatii capitale exterioare si interioare. Astfel în anul 1989, a fost introdus agentul termic la biro-uri, muzeul Roman Ciorogariu, în  sala de repetitii a corului, dependinte si locuintele deserventilor. În 1994 s-a facut o renovare exterioara cu dispersit, fara mare durabilitate, iar în 1996 s-a construit în curtea bisericii, unui lumânarar. În anul 2000, s-a produs curatarea picturii interioare (a renumi-tului pictor Eremia Profeta), de catre o echipa condusa de pictorul sibian Marian Verza.

Datorita degradarilor cauzate de intemperii de-a lungul timpului, în anul 2004, s-a început anevoiosul drum al refacerii totale a exteriorului Bisericii cu Luna. În calitatea de monument istoric si de arhitectura, clasa ,,A’’, Cod ,,BN – II –m – A – 01088, a avut nevoie de o sumedenie de expertize: biologica, tehnica, fisa analitica de la muzeu, relevee, studiu de parament, expertiza chimica si fizica a rezistentei peretilor si umezelii, studiu geotehnic, cât si avizele Inspectoratului Judetean în constructii si  Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimonu Cultural National Bihor.

S-au executat urmatoarele lucrari: Reparatia în regim de urgenta a asterelei turnului si sarpantei si învelirea lor în tabla de cupru, de 0,6 mm. import Grecia; Confectionarea de jgeaburi si burlane; Pictarea icoanelor celor patru Sf.Evanghelisti, Matei, Marcu, Luca si Ioan, asezate pe cele patru parti ale turnului bisericii; Refacerea tencuielilor turnului, fatadei principale, fatadelor laterale, de nord si sud; Refacerea ornamentatiei pe turn si peretii laterali; Instalarea Echipamentului Complet pentru ,,PARATRĂSNET’’, cu materiale de origine franceza ,,IONIFLASH’’; Iluminatul arhitectural exterior; Insatalarea retelei  Sistemului de sonorizare; Renovarea completa a biroului, salilor de sedinta si a salii de repetitii a corului.

GÂNDURI SI PLANURI DE VIITOR.

Epuizându-se fondurile necesare finalizarii lucrarilor de reabilitare, Primaria Oradea, care dupa revolutia din decembrie 1989, a fost  alaturi de Biserica cu Luna prin edilii sai si Consiliul Local Municipal, dorind o dezvoltare armonioasa a Municipiului Oradea, ,,orasul bisericilor’’ si a cladirilor monu-mente istorice din centru, prin Directia de management proiecte cu finantare internationala, au elaborat  proiectul: ,,Revitalizarea complexului cultural-religios ,,Biserica cu Luna’’ din Oradea si introducerea acestuia în circuitul turistic religios local, national si international’’.

În cadrul Programului Operational Regional, Axa prioritara 1, care vizeaza modernizarea, dezvoltarea si echiparea unui obiect de patrimoniu, în cazul nostru ,,Biserica cu Luna’’, pe lânga amplele lucrari de reabilitare executate în perioada 2004-2009, s-au identificat câteva din prioritatile urgente ale monumentului istoric de importanta turistica, catedrala veche, în functiune, din centrul orasului.

Pentru Biserica cu Luna s-au stabilit urmatoarele prioritati:

  1. Realizarea unui drenaj subteran perimetral al bisericii si coborârea cotei de teren pe latura nordica a bisericii inclusiv amenajarea curtii interioare cu pavaj din piatra naturala, în scopul eliminarii igrasiei;
  2. Reabilitarea sistemului de canalizare pluviala de-a lungul perimetrului bisericii;
  3. Realizarea unui soclu de piatra perimetral, distantat de parament, care permite aerisirea zidariei;
  4. Reabilitarea scarilor de acces la orologiu si etajul clopotelor;
  5. Restaurarea mobilierului istoric al bisericii: scaun arhieresc, amvon, strane;
  6. Realizarea unei porti metalice cu grilaj pentru accesul dinspre Piata Unirii;
  7. Realizarea unui sistem de siguranta si supraveghere interioara pentru biserica;
  8. Reabilitarea sistemului de încalzire al bisericii si a instalatiilor de alimentare cu energie electrica;
  9. Înlocuirea vechilor ferestre deteriorate, cu tâmplarie noua din lemn stratificat si vitralii cu scene biblice, integrate în conceptul picturii interioare.

Pentru Casa Parohiala se propune: realizarea unei porti din lemn stratificat pentru accesul dinspre str. Gen. Traian Mosoiu, dupa modelul initial, cât si amplasarea unui model de punct termic în subsol pentru încalzirea complexului cultural, amenajarea unui Muzeu, cu o sala destinata memoriei episcopului Roman Ciorogariu, o sala destinata episcopului Nicolae Popovici si un muzeu de arta bisericeasca, cu biblioteca si sala de conferinte cu anexele aferente, (cu grupuri sanitare) toate destinate primirii si gazduirii turistilor cât si pentru activitatile religioase ale bisericii. De asemenea se propune, extinderea  pe orizontala, cât si pe verticala, demolarea unor elemente din  constructiile vechi, înlocuirea  instalatiilor sanitare, de încalzire si canalizare, cât si  înlocuirea instalatiei electrice, cât si construirea unul asezamânt social pentru persoanele de vârsta a treia, pe str.Iuliu Maniu nr.22, intravilan apartinând Parohiei Oradea Centrala.

ÎNCHEIERE.

Daca este adevarat ca între un popor si vatra pe care o locuieste se înfiripa, prin vremuri, legaturi trainice si profunde încât  poporul nu poate fi înteles fara cunoasterea spatiului în care acesta s-a format, existenta de 225 de ani  a Bisericii cu Luna nu poate fi conceputa fara cunoasterea: ,,…acestei nobile tarâne umane, care emotioneaza la distanta de secole’’(ist.I.D.Stefanescu), adica dreptcredinciosul popor român din Oradea, Bihor si Crisana, care a odraslit acest ,,autentic giuvaer arhitectonic’’(prof.V.Dragut). Vorbind despre zestrea artistica, culturala si spiritual-ortodoxa  a Bisericii cu Luna, Vladica de vrednica pomenire Roman Ciorogariu, sublinia: ,,Fiecare atom din aceste relicvii, este o parte din sufletul parintilor nostri’’.[6]

Jubileul intitulat ,,Biserica cu Luna, 225 de ani de veghe la pastrarea si afirmarea ortodoxiei bihorene’’, care s-a desfasurat în zilele de 20  si 21 noiembrie 2009, a avut rolul de a marca în constiinta generatiei actuale valoarea istorica, artistica, sociala si religioasa a acestei biserici de-a lungul vremii, scutul si pavaza generatiilor anterioare în vremuri de restriste, cât si vitalitatea ortodoxiei pe meleagurile bihorene în parcursul zbuciumatei sale istorii.

Dorind sa marcheze peste veacuri acest praznic al Miresei Lui Hristos, Biserica cu Luna, Preasfintitul Parinte Episcop SOFRONIE al Oradiei, în alese cuvinte a spus: ,,Traim clipe profunde, de o încarcata emotie si suntem cu totii adunati într-un singur gând de recunostinta fata de gloriosii nostri înaintasi, pe care îi sarbatorim în aceste zile. 225 de ani înseamna un segment important de istorie, o etapa importanta a dainuirii noastre, a manifestarii culturale românesti ortodoxe în Crisana, la marginea dinspre Apus a Neamului românesc… .

În aceasta zi sarbatorim înfiintarea acestei biserici, începuturile ei si ne bucuram cât a crescut în lumina slavei dumnezeiesti… . O biserica frumoasa, o biserica memoriala, un muzeu, dar un muzeu viu, pentru ca podoaba cea mai de pret a bisericii sunt sufletele care au trecut pe aici si vor mai trece. Din sirul acestora face parte si secventa de timp în care noi traim. Si noi, oricât de împutinati am fi, suntem fii ai Bisericii cu Luna, aflati sub binecuvântarea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu ’’.[7]

The Moon Church – past, present and future

The paper presents memorable events and persons that shaped the history of the Moon Church. It goes back in time, to its inception, describing the background that lead to the building of the institution for a better understanding of the significance of the Moon Church in the context of national history. It also describes the events and persons that marked the evolution of the Church, presented in chronological order, up to present days. The most important thing that prevails in the pages of the paper refers to the fact that the Moon Church is not just a unique architectural monument in the world but is also a “cornerstone” in the tumultuous history of the Romanian people by bearing the imprint of a national symbol such as Horea.


[1] Vasile Manea, Cicerone Ioanițoiu, ,,Martiri și mărturisitori ai Bisericii din România, Biserica Ortodoxă’’, Ed.Patmos, 1998, p.7, la Pr. Dorel Octavian Rusu, ,,Episcopul Valerian Zaharia și epoca sa’’, în ,,Legea Românească’’, nr.4/2009, p.5-6.
[2] ,,Legea românească’’, nr.1/2008, p. 36-40 ,,Preasfințitul Părinte Dr.Ioan Mihălțan, fostul Episcop al Oradiei (1992-2006), a trecut în veșnicie’’..
[3] ,,Legea românească’’, nr.1/2008, p.7-35, ,,Alegerea și întronizarea Preasfințitului Dr.Petroniu Florea, în scaunul de Episcop titular al Episcopiei Ortodoxe Române a Sălajului’’.
[4] ,,Legea românească’’, nr. 1/2007, p. 3-63, ,,Alegerea și întronizarea Preasfințitului Sofronie Drincec, în scaunul de episcop titular al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Bihorului și Sălajului’’.
[5] ,,Legea românească’’, nr.1/2010, p.66, ,,Aniversarea celor trei ani de rodnică slujire în Episcopia Oradiei, a Preasfințitului Părinte Sofronie’’.
[6] ,,Din activitatea bisericeasca a E.O.R….’’, p.330.
[7] Pr. Dr. Ioan Demian Codorean, ,,Biserica cu Lună  la ceas de sărbătoare’’, în Legea românească, nr. 4/2009, p.48-49.

↓