Episcopul Roman Ciorogariu
Pr. Dr. Ioan Codorean
Roman Ciorogariu s-a nascut in localitatea Pecica din judetul Arad, la 6 decembrie 1852, primind la botez numele de Romulus. Studiile liceale le-a urmat la Arad, Pojon si Hodmezovasarhely. In anul 1877 a absolvit cursurile Institului Teologic din Arad. A urmat apoi cursurile de specializare in Pedagogie si Psihologie la Universitatea din Bonn. Dupa un scurt stagiu de arhivar la Episcopia Aradului (1880), va ajunge profesor la Institutul Teologic din Arad (1881-1917).
In anul 1900 intra in cinul monahal cu numele Roman. Este numit director al Institutului Teologic din Arad (1901-1917). Va ajunge vicar eparhial la Oradea in 3 octombrie 1917. Astfel prin Roman Ciorogariu se reia firul intrerupt pe o durata de 225 de ani, al succesiunii ultimului episcop al Oradiei, Efrem Veniamin. In aceasta calitate se va ingriji de organizarea consistoriului; va reorganiza Consiliul National din Bihor, pe care il va conduce in calitate de presedinte, luptand cu multa ardoare pentru drepturile poporului roman. Ca publicist a militat pentru drepturile romanilor in diferite gazete: Tribuna (Sibiu), Tribuna (Arad), Tribuna poporului (Oradea) etc. In anul 1921 intemeiaza revista culturala si religioasa “Legea Romaneasca” (Oradea), iar in anul 1926 a publicat lucrarea “Zile traite” in care prezinta evenimentele legate de eliberarea orasului Oradea de armata romana in timpul razboiului mondial. In calitate de parlamentar a fost membru in Comitetul Executiv al Partidului National Roman. Intre 1920-1936 a fost membru in Senatul Romaniei.
Dupa alegerea sa ca episcop in 1920, si dupa hirotonirea sa in 26 martie 1921, va impleti in activitatea sa dragostea fata de Neam si Biserica. Va duce o munca sustinuta pentru reorganizarea Episcopiei. In februarie 1931 s-a cumparat actualul palat episcopal. Odata cu promulgarea Legii pentru reforma agrara, a intervenit pentru improprietarirea Episcopiei si a tuturor parohiilor din Eparhie. In 21 noiembrie 1921 a infiintat revista Legea Romaneasca. In toamna anului 1923 prin purtarea sa de grija se deschide Academia de Teologie din Oradea. In 6 decembrie 1924 se inaugureaza internatul teologic obtinut de la guvern prin interventiile sale personale. In iunie 1925 se infiinteaza Societatea religioasa “Altarul” pentru femei.
Tot in acest an se infiinteaza in luna iulie Tipografia Diecezana, apoi caminul preotesc si Scoala de cantareti bisericesti si multe alte societati religioase. In anul 1927 s-a infiintat Fondul pentru ajutorarea vaduvelor si orfanilor de preoti din Eparhie, A participat ca indrumator la ridicarea mai multor biserici in cuprinsul Eparhiei. Episcopul Roman Ciorogariu s-a bucurat de respectul si aprecierea tuturor acelora care l-au cunoscut. Meritele sale au fost recunoscute si rasplatite si de regele Ferdinand I care i-a oferit numeroase distinctii: Coroana Romaniei, Marea Cruce cu Cordon si Rasplata Muncii pentru Biserica clasa I. Pentru intreaga sa activitate depusa ca mare ierarh si patriot, episcopul Roman Ciorogariu a primit si alte distinctii: Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce, Ferdinand I in Grad de Mare Ofiter, Cavaler al Ierusalimului Onorific pentru Merit, etc… A fost ales membru de onoare al Academiei Romane, al Institutului Geografic Regal, al Societatii Academice Romania Juna din Viena s.a.m.d. Pentru raspandirea culturii franceze i s-a conferit gradul de ofiter al Academiei Franceze. Cea mai mare distinctie pe care a primit-o vrednicul ierarh este cea primita din partea urbei Oradea care drept recunostinta pentru serviciile patriotice aduse orasului si ca omagiu a schimbat numele strazii Postei, cu cel de strada Episcop Roman Ciorogariu.
Episcopul Roman Ciorogariu a trecut la cele vesnice la 21 ianuarie 1936, ramanand in constiinta posteritatii ca un ierarh luminat si bun carmuitor de suflete in vremuri de restriste