Tel./Fax : 0259.43.42.46 * 0742.477.118 contact@bisericaculuna.ro

Etapa eparhială a concursului „Lăudaţi pe Domnul”

          Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pe 19 septembrie,  la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“ – Biserica cu Lună, din Oradea, s-a desfăşurat etapa eparhială a Concursului Naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul“, aflat la ediţia a şasea.
         Moderatorul evenimentului a fost părintele profesor Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei. La ediţia din acest an s-au înscris trei coruri mixte de la parohii din cadrul Eparhiei Oradiei, unele cu o tradiţie de peste o sută de ani în arta muzicală corală, care, pe lângă răspunsurile duminicale de la Sfânta Liturghie în parohiile unde îşi desfăşoară activitatea, susţin concerte anuale cu prilejul marilor praznice bisericeşti (Naşterea Domnului, Învierea Domnului, Pogorârea Sfântului Duh) şi participă la evenimente cultural-religioase şi artistice din ţară şi străinătate.
         Repertoriul corurilor participante la acest concurs a fost compus, obligatoriu, din trei piese muzicale, după cum urmează: troparul hramului bisericii de la care provine corul sau un tropar la alegere, un axion duminical sau al unui praznic şi o piesă de chinonic, astfel încât timpul alocat unei formaţiuni corale să nu depăşească 12 minute.
         Notarea şi evaluarea a fost realizată de un juriu alcătuit din pr. conf. dr. Mihai Brie, titularul catedrei de muzică bisericească şi ritual de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman“ din Oradea, arhid. prof. Ştefan Lakatos, profesor de muzică bisericească la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, şi lect. dr. Evanthia Maria Marta, cadru didactic de specialitate în domeniul pedagogiei muzicale la Facultatea de Arte, departamentul Muzică, din cadrul Universităţii din Oradea.

Corul Bisericii cu Lună

         În cadrul concursului, Corul „Armonia“ al Parohiei Beiuş II, condus de dirijorul Panfil Buran, a interpretat: „Troparul Naşterii Domnului“ de Valentin Timaru, Axionul duminical „Cuvine-se cu adevărat“ de Gheorghe Popescu-Brăneşti şi „Miluieşte-mă, Dumnezeule“ de Gheorghe Cucu.
Corul „Bisericii cu Lună“ din Oradea, dirijat de conf. dr. Valentin Lazăr, a interpretat: „Troparul Naşterii Domnului“ de Valentin Timaru, „Cuvine-se cu adevărat“ de Timotei Popovici, „Lăsaţi pruncii să vie la Mine“ de Ioana Ghica Comăneşti.
         Corul „Sfântul Ioan Iacob Românul“ al Parohiei Oradea-Nufărul, dirijat de prof. Loredana Pantea, a impresionat auditoriul cu un repertoriu compus din: „Troparul Sfintei Cruci“ de Timotei Popovici, Axionul duminical „Cuvine-se cu adevărat“ de Gheorghe Popescu-Brăneşti şi „Lăudaţi pe Domnul“ de Marius Cuteanu.
În afara concursului, Corul „Buna Vestire“ din cadrul Parohiei Vadu Crişului, aflat sub îndrumarea dirijorului Adrian Bradea, a susţinut un recital care a cuprins piesele „Ridica-voi ochii mei la ceruri“, „Cu noi este Dumnezeu“ de Ioan Brie şi „Doamne Iisuse Hristoase“ de Gheorghe Buhuţ.
          [highlight_four] În urma jurizării, câştigător al concursului a fost desemnat corul „Bisericii cu Lună“, Parohia Oradea-Centrală, cel care va reprezenta Eparhia Oradiei la etapa mitropolitană a concursului „Lăudaţi pe Domnul“ [/highlight_four] .
         Locul al doilea a fost ocupat de Corul „Sfântul Ioan Iacob Românul“ de la Parohia Oradea-Nufărul, iar locul al treilea de Corul „Armonia“ al Parohiei Beiuş II. Corul „Buna Vestire“ al Parohiei Vadu Crişului a primit din partea juriului o diplomă de apreciere.

↓